Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2008

Έρευνα για τα blogs



Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΞΑΝΘΑΚΗ

Οι έλληνες μπλόγκερ ενδιαφέρονται αρκετά για την πολιτική αλλά είναι δυσαρεστημένοι από την ενημέρωση των «συμβατικών» ΜΜΕ.

Παρά ταύτα, αποτελούν φανατικούς καταναλωτές των media, αφού 9 στους 10 δηλώνουν ότι κάνουν συχνή χρήση. Τα μπλογκ τους τα λειτουργούν για να εκφράσουν τις απόψεις τους, να αναφέρουν τις εμπειρίες τους και να κινητοποιήσουν.

Ως εκ τούτου, δεν είναι πολύ σίγουροι ότι τα μπλογκ αποτελούν μορφή δημοσιογραφίας. Στην πλειονότητά τους, τέλος, πιστεύουν ότι οι περισσότερες απόψεις που εκφράζονται είναι αληθινές και δεν κρύβουν συμφέροντα.

Μπλογκ και κουλτούρα

Αυτά είναι μερικά από τα συμπεράσματα της έρευνας «Η πολιτική κουλτούρα των μπλογκ», που διεξήχθη την περίοδο Ιουνίου-Αυγούστου 2008, από το περιοδικό «Monthly Review» και την εταιρεία ερευνών VPRC.

Η έρευνα (συμμετείχαν 773 διαχειριστές ή υπεύθυνοι μπλογκ) θα παρουσιαστεί από τον εκδότη του «Monthly Review» Βαγγέλη Χωραφά στο συνέδριο «Συμμετοχική Δημοσιογραφία: Blog και Νέα Μέσα», που οργανώνετε από το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και πραγματοποιείται αύριο και μεθαύριο. Ας δούμε με τη σειρά τα στοιχεία:

1 Δυσαρεστημένοι από την πολιτική ενημέρωση που παρέχουν τα ΜΜΕ σήμερα δηλώνουν 9 στους 10 μπλόγκερ, ενώ 8 στους 10 (76%) ενδιαφέρονται για την πολιτική. Λιγότεροι είναι όσοι δηλώνουν ικανοποιημένοι από το περιεχόμενο των μπλογκ στην Ελλάδα (57%), με ισχυρή «αντιπολίτευση» (39%) στο συγκεκριμένο τομέα.

2 Η πλειονότητα δημιούργησε το μπλογκ της για να εκφράζει απόψεις (76%), αρκετοί αποφάσισαν να καταγράψουν και να μοιραστούν εμπειρίες (45%) και όχι λίγοι όσοι ήθελαν να κινητοποιήσουν άλλους σε κάποιες δραστηριότητες (28%) και να επηρεάσουν τον τρόπο σκέψης κάποιων (25%).

3 Διχογνωμία παρατηρείται στην ερώτηση για την ανωνυμία των σχολίων, όπου υπέρ δηλώνει το 28%, εναντίον το 35% και ούτε υπέρ ούτε εναντίον, το 35%.

Οι περισσότεροι, πάντως (78%), συμφωνούν ότι τα μπλογκ πρέπει να εξυπηρετούν την έκφραση και διάδοση απόψεων και ιδεών, με μειοψηφίες όσους κάνουν λόγο για «ενημέρωση» (8%) και «επικοινωνία μεταξύ ατόμων και ομάδων» (8%).

«Είναι ειδησεογραφία»

4 Την άποψη ότι «μερικές φορές» τα μπλογκ είναι μια μορφή δημοσιογραφίας στηρίζει το 59%. Οι υπόλοιποι μοιράζονται σε όσους υποστηρίζουν ότι τα μπλογκ είναι δημοσιογραφία τελεία και παύλα (25%) και σε όσους διαφωνούν τελείως (16%).

5 Παρά τη συχνή γκρίνια για τα «κατεστημένα» media, οι μπλόγκερ είναι πιστοί αναγνώστες, ακροατές και θεατές τους: «Συχνή χρήση» ομολογεί το 90%!

6 Αυτό μεταφράζεται σε καθημερινή ακρόαση ραδιοφώνου σε ποσοστό 47%, καθημερινή ανάγνωση εφημερίδων από το 37% και καθημερινή τηλεθέαση από το 31%. Εννοείται ότι προηγείται όλων το ημερήσιο σερφάρισμα στο Ιντερνετ με 91%!

"Eλευθεροτυπια"

Ανεκδοτάκι...

Είναι, λοιπόν ένας τύπος μέσα στο αεροπλάνο και στο απέναντι κάθισμα
κάθεται μια γκόμενα διαβάζοντας εφημερίδα...
Ο τύπος προσπαθεί να την κοζάρει αλλά αυτή αφοσιωμένη στην εφημερίδα δεν του δίνει καμία σημασία.
Αφού περνάει λίγη ώρα η γυναίκα σταματάει να διαβάζει και ο τύπος βρίσκει ευκαιρία και τη ρωτάει:

- Συγνώμη, αλλά τόση ώρα τι διαβάζετε?...

-Α, να, λέει η γκόμενα διάβαζα ότι οι Άραβες την έχουν χοντρή και οι Κρητικοί μακριά...

-A, τότε να σας συστηθώ, λέει ο άντρας....

...Ομάρ Σφακιανάκης...

Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2008

'Φοβούνται τα blogs?'




'Εύχομαι να είναι ψέμμα η πληροφορία ότι η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης (το υπουργείο προπαγάνδας, δηλαδή, λέει το αναρχοκομμούνι) ετοιμάζει project που προβλέπει σύσταση ειδικής ομάδας επιφορτισμένη να παρακολουθεί νυχθημερόν τα blogs και να τα ...βελτιώνει κατά το δοκούν. Αν δε, αληθεύει και το ότι το «η υπηρεσία θα παρεμβαίνει» για να «βελτιώνει» τα blogs (τα ενοχλητικά ντε) «κατά το δοκούν», τότε είναι φανερό ότι οι κυβερνώντες, όχι απλά φοβούνται τα blogs αλλά τα τρέμουν...'

Από http://anarxokommouni.blogspot.com/